Je komt tegenwoordig bijna om in je gebruikersnamen en wachtwoorden. Voor het beheren van webshops, website, e-mail, forums, noem maar op, ben je een inlognaam en een wachtwoord nodig. Hoe kun je deze allemaal veilig onthouden en waar moet een veilig wachtwoord uit bestaan?
Wat zou er kunnen gebeuren als jouw wachtwoord in handen valt van een verkeerde gebruiker? Iemand zou bijvoorbeeld namens jou e-mails kunnen versturen of wat ook regelmatig voorkomt: virussen. Misschien kan iemand inloggen bij jouw bank of vindt men voldoende informatie om op jouw naam een creditcard aan te schaffen.
Gebruik geen gemakkelijk te raden informatie zoals naam van huisdieren, familieleden, geboortedata of adresgegevens.
Een van de meest simpele en beste manieren om je gegevens te beveiligen is via two-factor authentication. Je logt dan niet alleen in met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar gebruikt bijvoorbeeld ook je mobiele telefoon of een vingerafdruk. Deze techniek wordt nog niet overal gebruikt, maar is wel in opkomst.
Je e-mailaccount is vaak je belangrijkste account. Elke keer dat je een wachtwoord vergeet, wordt daar een nieuw wachtwoord naartoe gestuurd. Zowel Gmail, Yahoo en Outlook gebruiken two-step verification, waarbij er naast je wachtwoord ook een code of prompt naar je mobiele telefoon wordt gestuurd. Als je de mogelijkheid hebt, zou ik deze absoluut aanzetten!
Tegenwoordig bieden browsers de mogelijkheid om je wachtwoorden automatisch voor je op te slaan. Dit is echter af te raden. Zo gebruikt Google Chrome voor de versleuteling het hoofdwachtwoord van Windows. Als iemand toegang krijgt tot je pc, kan hij dan gemakkelijk alle opgeslagen wachtwoorden binnen harken. FireFox en Safari zijn met behulp van encryptie iets veiliger, maar nog altijd lijkt het slimmer om te zoeken naar een alternatief.
Voor elke website een uniek wachtwoord onthouden en bedenken is haast onmogelijk. Gelukkig zijn er mogelijkheden die je hierbij kunnen helpen. Met één wachtwoord beheer je al je wachtwoorden. De meeste wachtwoord managers kunnen tevens een random, sterk wachtwoord genereren voor je.
Een aantal handige wachtwoord managers zijn:
Brosis.nl gebruikt al een tijdje tot volle tevredenheid LastPass als wachtwoord manager. Lastpass kun je hier activeren en is er in een gratis en betaalde versie.
Deze blog is geschreven door Richard Hilberink. Ondanks de zorgvuldige samenstelling kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuistheden en / of typefouten. Brosis.nl kan je helpen bij het beveiligen van je website met bijvoorbeeld een ssl certificaat. Heb je vragen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.