Spam, wij hebben er allemaal wel eens mee te maken, maar wat is het nu en belangrijker; wat kunnen wij doen om dit te voorkomen. Dat probeer ik via deze blog te beantwoorden.
Dagelijks worden er miljarden ongevraagde e-mails verzonden over het internet, genoemd spam. Ondanks alle maatregelen die wij nemen kunnen wij helaas niet 100% voorkomen dat er geen spam in jouw mailbox word afgeleverd.
Oorspronkelijk was spam de merknaam van een bepaald soort ingeblikt vlees dat nog steeds bestaat en in Nederland bekend staat onder de naam Smac. De Britse komieken van Monty Python gebruikten het in een sketch om het toen actuele verbod op 'unsolicited advertising' (sluikreclame) op televisie aan de kaak te stellen.
In een lunchroom waar aan alle gerechten ongevraagd spam werd toegevoegd, en waarin een groepje Vikingen uit volle borst zingt: "Spam spam spam spam. Lovely spam! Wonderful spam!", werd normale conversatie door de spam-zangers vrijwel onmogelijk gemaakt, net als bij ongevraagde e-mail. Ook bij de aftiteling werd te pas en te onpas het woordje "spam" vermeld. Monty Python liet daarmee zien dat de wellicht wenselijke restricties aan reclame-uitingen op gespannen voet staan met het recht op vrije meningsuiting. In de latere e-mail-spamdebatten deden e-mailmarketeers ook vaak een beroep op het recht op vrije meningsuiting. (bron: wikipedia)
Als je veel spam binnen krijgt dan is dit zeer vervelend. Maar gelukkig kunnen wij de stroom ongewenste e-mail vaak voor je indammen.
Elk account heeft een spamfilter geïnstalleerd. Als deze is ingeschakeld (bij oplevering staat deze aan) dan zal deze als eerste alle bekende spam ip adressen blokkeren. Als er een e-mail aangeboden wordt afkomstig van een geblokkeerd ip adres dan zullen wij deze meteen vernietigen (kan ook uitgeschakeld worden).
Hierna controleren wij de e-mail via een aantal regels of deze afgeleverd mag worden. Voldoet een e-mail bericht aan één of meerdere regels niet dan worden er spam score punten toegekend. Afhankelijk van de gewenste instelling kunnen wij een e-mail bericht met een bepaalde score verwijderen, verplaatsen of markeren.
Mocht je hulp nodig hebben bij het instellen van ons spam filter dan kun je vrijblijvend en kosteloos contact opnemen met onze helpdesk. Wij helpen je dan graag verder!
Naast ons spamfilter te gebruiken kun jezelf ook spam voorkomen. Hieronder een aantal tips:
Het is natuurlijk heel gemakkelijk om je e-mail adres op website te vermelden of in forums of weblogs. Maar zoals google website's indexeert om gevonden te worden door je (potentiele) klanten, zo hebben de spammers zoekmachines die e-mail adressen kunnen herkennen en verzamelen.
Maak je gebruik van ons Site to Edit CMS dan kun je simpel een reactie formulier toevoegen aan de website zodat je bezoekers simpel een e-mail bericht naar je kunnen sturen (bijvoorbeeld voor het plannen van een afspraak). Wil je toch liever een e-mail adres op je website plaatsen? Gebruik dan een speciaal openbaar e-mail adres zodat de spam niet bij de reguliere e-mail vermengt gaat worden.
Ontvang je een verdachte e-mail, open deze dan niet maar verwijder deze meteen. Veel spamsystemen kunnen herkennen dat een mail is geopend. Zo weet de afzender dat het e-mail adres bestaat en zal deze nog meer gaan spammen. Ook het reageren op een spam mail is niet aan te raden. Dit is wat de spammer graag wil en geeft ook alleen de bevestiging dat het e-mail adres bestaat.
Zoals aangegeven is het openen van een spambericht niet verstandig. Maar als je een link aanklikt in het mail bericht dan loop je de kans iets te activeren zodat je nog meer spam gaat ontvangen. Daarnaast zijn veel spamberichten ook meteen phissingmails die proberen gegevens te achterhalen om deze te misbruiken. Denk hierbij aan internetbankieren, e-mail inloggegevens, ftp gegevens etcetc. Neem bij twijfel altijd op een andere manier contact op met de afzender om de e-mail te verifiëren.
Een slimme manier om te voorkomen dat anderen last krijgen van spam als je een e-mail verstuurd naar meerdere ontvangers, is het gebruik van BCC. BCC is een afkorting voor ‘Blind Carbon Copy’. De ontvanger kan dan niet zien naar wie de mail allemaal verzonden is.
Eigenlijk zou dit gewoon verplicht moeten worden. Elke gebruiker op internet zou zichzelf moeten beschermen tegen indringers en virussen. Dit kan met een goed internet security programma zoals NOD32 van Eset die door Brosis.nl geleverd kan worden.
Eset Smart Security is een compleet computer beveiligingspakket met antivirus, firewall, antidiefstal, botnet-beveiliging, web en e-mail beveiliging, anti spam, antiphishing en ouderlijk toezicht. NOD32 is ook in 2014 weer door de consumentenbond als beste getest!
Mocht je een virus op jouw systeem krijgen, dan kan deze, eventueel in jou naam, spammail versturen of het systeem onbruikbaar maken. Voor een paar tientjes per jaar kun je je hiertegen beschermen. Wil je meer informatie of een offerte voor goede beveiligingssoftware? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Natuurlijk is het handig om jou klanten op de hoogte te brengen van nieuwe acties, producten en diensten. Dit kan natuurlijk via een e-mail mailing. Maar hier zijn wel regels aan verbonden die in Nederland wettelijk geregeld zijn! Het is namelijk niet zomaar toegestaan om grote hoeveelheden e-mail te versturen. Ook moet er bij elke mailing de mogelijkheid zijn dat de ontvanger zich simpel kan uitschrijven. De mailing module van ons Site to Edit CMS voldoet aan al deze vereisten.
Maak je gebruik van een CMS dan is het zeer belangrijk om de software up-to-date te houden. Voor je het weet is een website gemaakt met Wordpress, Druppal of Joomla gehackt en verstuur je ongewenste e-mail. Dit kan nare gevolgen hebben want jouw domeinnaam maar ook het ip adres van onze servers kunnen hierdoor op een zwarte lijst terecht komen. Brosis.nl houd dit zo goed mogelijk in de gaten en grijpt ook meteen in als een website spam verstuurd. Indien nodig kunnen wij natuurlijk helpen e.e.a. weer te herstellen.
Maak je gebruik van ons Site to Edit CMS dan heb jezelf geen omkijken naar het updaten en onderhouden van de software. Brosis.nl regelt dit dan kosteloos voor u.
Dat was een hele blog over spam. Helaas is spam nooit helemaal te voorkomen. Samen met mede internetters kunnen wij onze best doen wel het grootste deel van de spam te blokkeren.
Heb jezelf nog tips om spam te voorkomen? Stuur ze gerust en wie weet staan ze er bij een volgende blogpost bij.
Deze blog is geschreven door Richard Hilberink. Hopelijk kan het meehelpen om spam te voorkomen. Mijn collega's en ik zijn bereikbaar via ons contact formulier of per telefoon: 0546 632471.
Op de hoogte blijven van onze blog berichten of ander nieuws? Dat kan via onze Facebook pagina, Google plus pagina of Twitter.
Ondanks de zorgvuldige samenstelling kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuistheden en/of typefouten.